فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 33، پاییز 1396)

مجله سلامت و بهداشت
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 33، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا محمدی، حسین شکری پوردیزج، قاسم فتحی، دلاور معصومی، الهه پیشگر صفحات 370-384
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش تولید روزانه پسماند شهری، مشارکت شهروندان در تفکیک از مبدا پسماندهای شهری، امری ضروری است. هدف این پژوهش شناخت و تحلیل وضعیت شاخص های مشارکت در تفکیک از مبدا پسماند در مناطق چهارگانه شهرداری اردبیل است.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به روش پیمایشی انجام شد. با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در شهر اردبیل که حدود 152700 خانوار بود، از روش کوکران برای انتخاب 386 نمونه برای پرسشگری استفاده شد.
    همچنین از 36 خبره مصاحبه به عمل آمد. آزمون پایایی، به روش آلفای کرونباخ معادل 79/0 به دست آمد که پایایی بالای ابزار اندازه گیری را تایید می کند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار و آزمون های توصیفی و استنباطی از جمله آمار مرکزی، آزمون های شاپیرو ویلک، اسمیرنوف، آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون F، آنالیز واریانس، رگرسیون و مدل تحلیل مسیر و نرم افزارهای SPSS و GIS استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل ها نشان داد که بین عوامل توانمندسازی و ظرفیت سازی، فرهنگی، بهداشت محیط، زیرساخت، دسترسی مکانی و اجتماعی با میزان مشارکت شهروندان رابطه معنی داری وجود دارد و بین عامل اقتصادی با میزان مشارکت رابطه معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    تفکیک از مبدا پسماندهای شهری امری اجتماعی، فرهنگی و مشارکتی است که نیازمند تامین تسهیلات، زیرساخت مکانی، ظرفیت سازی، فرهنگ سازی و توانمندسازی شهروندان در مقیاس شهر و مناطق چهارگانه شهرداری است. همچنین نیازمند برنامه ریزی و مدیریت زمانی، مالی، تجهیزاتی و نیروی انسانی به صورت مستمر و پایدار است.
    کلیدواژگان: تفکیک از مبدا پسماند، مشارکت شهروندی، مناطق شهرداری، GIS، شهر اردبیل
  • فاطمه زهره وند، افشین تکدستان صفحات 385-393
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین به دلیل خواص سمی و تجمع پذیری از اهمیت زیست محیطی بالایی برخوردار هستند. این تحقیق با هدف اندازه گیری غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم، مس و روی درسبزیجات اراضی کشاورزی شهر اهواز مرکز استان خوزستان در جنوب غربی ایران انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی بوده و برای این منظور از ریحان، ترب و خرفه 6 مزرعه در شمال و جنوب شهر اهواز در طی سه فصل بهار، تابستان و پاییز سال 1392 نمونه برداری به عمل آمد. در مجموع در این بررسی تعداد 60 نمونه سبزیجات مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه ها در آزمایشگاه با استفاده از روش هضم اسیدی هضم شدند. سپس غلظت عناصر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی مطابق با روش استاندارد مورد آنالیز قرار گرفتند و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS با سطح معناداری 05/0 استفاده شد. نتایج با رهنمود هایWHO و FAO مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت سرب، کادمیوم، مس و روی در سبزیجات مورد مطالعه به ترتیب 22/10±39/10، 58/1±51/2، 01/6±20/7، 34/13±84/31 میلی گرم بر کیلو گرم بود. مقایسه نتایج بدست آمده با حد مجاز تعیین شده توسط WHO/FAO نشان داد که مقدار سرب و کادمیوم در سبزیجات بالاتر از میزان توصیه شده است. در صورتی که میانگین غلظت مس و روی در سبزیجات کمتر از حد استاندارد WHO/FAO می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، سبزیجات کشت شده در این منطقه به فلزات سنگین سرب و کادمیوم آلوده میباشد، بنابراین با توجه به اثرات تجمعی فلزات سنگین و عوارض سوء ناشی از آن بر جوامع انسانی و نیز تهدید امنیت غذایی اقدامات احتیاطی بیشتری به منظور کاهش چنین اثراتی نیاز است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سبزیجات، رودخانه کارون، اهواز
  • صادق کرمی دارنجانی، عباس یزدان پناه، عرفان خوارزمی صفحات 394-407
    زمینه و هدف
    کاهش فعالیت بدنی در دهه های گذشته، بروز بیماری های دیابت و پرفشاری خون را در جوامع بشری افزایش داده است. هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیرآموزش بر ارتقاء فعالیت فیزیکی فرزندان بیماران پرفشاری خون و دیابت مبتنی بر تئوری فرانظریه ای بود.
    روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه مداخله ای از نوع کارآزمایی بالینی بود که حجم نمونه مورد نیاز را با توجه به نوع مطالعه، اهداف و فرضیات تحقیق 179 نفر از فرزندان، مبتلایان به بیماری های پرفشاری خون و دیابت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان فیروزآباد تشکیل میدادند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. پس از نیاز سنجی آموزشی طی سه جلسه آموزشی دو ساعته با شیوه های مختلف، محتوای آموزشی برای گروه آزمون اجراء شد. جهت تحقق اهداف و به منظور ارزشیابی مداخله صورت گرفته قبل و شش ماه بعد از آموزش پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن ثابت شده بود؛ تکمیل گردید. داده ها با استفاده از SPSS-18، آمار توصیفی، و آزمون های تی، همبستگی، خی- دو و من- ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد در گروه شاهد57/17±43/41 و در گروه آزمون 85/15±65/41 بود. وضعیت تاهل در دو گروه از نظر آماری اختلاف معنی داری داشت. در بعد موازنه و تعادل در تصمیم گیری انجام فعالیت فیزیکی قبل از مداخله افرادی که در مراحل پیش تفکر و تفکر بودند. در بین دو گروه شاهد و آزمایش اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت ولی پس از مداخله در مراحل تفکر، عمل و نگهداشت اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه وجود داشت . بعد از مداخله میانگین نمره فرآیند شناختی- رفتاری و خود کارآمدی در مراحل تفکر، عمل و نگهداشت اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه داشت و میانگین نمرات گروه آزمایش بیشتر از گروه شاهد بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    برنامه مداخله ای بر پایه مدل های فرانظری، سبب پیشرفت و ارتقای فعالیت بدنی در فرزندان بیماران گردید و پیشنهاد می شود که برنامه عملی در سطح جامعه برای همه فرزندان اجراء گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، پرفشاری خون، دیابت، مدل فرانظریه ای، فرزند بیماران
  • رقیه سودی، سعید صادقیه اهری، اسلام مرادی اصل، زهرا سودی صفحات 408-415
    زمینه و هدف
    نگهداری داروهای مختلف در منزل و مصرف خودسرانه آن بدون مشورت با پزشک از مهمترین مشکلاتی است که در همه دنیا و در کشور ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. وجود داروهای مختلف بخصوص آنتی بیوتیکها در منازل ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و مقاومت دارویی و عوارض جبران ناپذیر دیگری شود که باید مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه به منظور بررسی ذخیره دارویی در منازل خانوارهای شهر مشگین شهر انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی و مقطعی طراحی شد. شیوه نمونه گیری از نوع خوشه بندی بود و بر این اساس شهر به 5 منطقه تقسیم گردید (حاشیه نشینی و غیر حاشیه نشینی و محلات اصلی) و تعداد 500 خانوار بصورت سهمیه ای در داخل این مراکز انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه مقدار داروهای مانده مصرف نشده بر اساس شکل دارو، خانواده دارویی و ارزش ریالی بررسی گردید.
    یافته ها
    طبق این مطالعه 90 درصد خانوارها در منزل دارو نگهداری میکردند و میانگین تعداد دارو در هر خانوار 32/5 قلم وبه ارزش 45390 ریال بود. در میان داروهای مانده مصرف نشده، بیشترین اشکال دارویی به ترتیب قرص، آمپول، کپسول و شربت بودند. از نظر گروه دارویی به ترتیب داروهای آنتی بیوتیک، مسکن، گوارش و اعصاب در منازل ذخیره شده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ذخیره گروه آنتی بیوتیک در منازل خیلی بالا میباشد که احتمال مقاومت دارویی را افزایش میدهد. عدم آگاهی مردم در زمینه چگونگی مصرف و نگهداری داروها باعث هزینه بسیار بالایی در جوامع می شود.
    کلیدواژگان: شکل دارویی، ذخیره دارویی، مشگین شهر، اردبیل
  • مهدی فضل زاده، رضا سراج امانی، روح الله رستمی، محسن رضایی، رضا شهریاری، هادی صادقی صفحات 416-424
    زمینه و هدف
    این تحقیق با هدف ارزیابی کاربرد دو نوع کود ارگانیک هیومیک و کود شیمیایی جهت مقایسه تاثیر آنها در مقادیر غلظت نیترات سیب زمینی کشت شده در چهار منطقه اصلی زراعی حومه شهرستان اردبیل به لحاظ کشت سیبزمینی انجام پذیرفت.
    روش کار
    در هر یک از چهار روستای حومه اردبیل به نام های آراللوی بزرگ، آراللوی کوچک، پیراقوم و جبهدار، یک هکتار سیب زمینی کشت شد. نیم هکتار آن با استفاده از کودهای شیمیایی متداول و نیم هکتار دیگر با کود طبیعی هیومیک تغذیه گردید. از هر قطعه نیم هکتاری نمونه های تصادفی از سیب زمینی برداشت شد و به آزمایشگاه انتقال یافت. فرایند آماده سازی و سنجش نمونه ها جهت اندازه گیری نیترات بترتیب با استفاده از روش جونز و دستگاه اسکپتروفتومتری در طول موج 410 نانومتر انجام گردید.
    یافته ها
    مقایسه مجموع میانگین نیترات غده های سیب زمینی در زمین های زراعی مورد مطالعه نشان داد که در مزارعی که از کود هیومیک استفاده شد (با میانگین کلی نیترات در حدود mg/kg 5/88)، مقدار نیترات غده های سیبزمینی نسبت به مزارعی که از کودهای شیمیایی استفاده کرده اند (با میانگین mg/kg 6/122)، mg/kg 34 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کاربرد کودهای ارگانیک همچون هیومیک در مقایسه با کودهای شیمیایی در کاهش مقادیر سطوح نیترات در غده های سیب زمینی موثر است. بنابراین استفاده از این کودها در صنعت کشاورزی جهت کاهش اثرات انسانی می تواند در برنامه دراز مدت سازمان جهاد کشاورزی قرار گیرد
    کلیدواژگان: کود هیومیک، کودهای شیمیایی، نیترات، سیب زمینی
  • ثریا نورایی مطلق، عزیز رضاپور، فرهاد لطفی، داود ادهم، علی سرابی آسیابر صفحات 425-435
    زمینه و هدف
    هنگامی که خانوارها بخش زیادی از منابع خود را برای پرداخت هزینه های سلامت استفاده کنند، دچار مشکلات مالی میشوند که استانداردهای زندگی را تهدید میکند. بنابراین حفاظت خانواده از هزینه های کمرشکن سلامت، هدف مطلوب سیستم های بهداشتی است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر احتمال مواجهه خانوارهای استانهای محروم با هزینه های کمر شکن سلامت، همچنین سنجش شاخص مشارکت مالی عادلانه و ضریب جینی بود.
    روش کار
    ازمدل اقتصادسنجی بیزین لاجیت برای شناسایی عوامل موثر بر احتمال مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن در سال 1391 استفاده گردید. داده های پژوهش از پرسشنامه هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران استخراج گردید. حجم نمونه پژوهش 22057 خانوار مربوط به استانهای محروم بود.
    یافته ها
    در سال 1391 حدود 25/6 درصد از مردم این استانها در معرض هزینه های کمرشکن قرار داشتند. شاخص مشارکت مالی عادلانه و ضریب جینی به ترتیب، 82/0 و 45/0برآورد گردید. مهمترین عامل بروز هزینه های کمرشکن، بهره مندی از خدمات دندانپزشکی و بستری بود. همچنین افزایش تعداد افراد بالای 65 سال در خانوار، بیکار بودن و یا تحصیلات پایین سرپرست، زن بودن سرپرست و نداشتن پوشش بیمه ای احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن را افزایش میداد.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد محافظت سیستم تامین مالی ایران از خانوارها در مقابل هزینه های کمرشکن کافی نبوده و اصلاح سیستم تامین مالی سلامت ضروری است. بعلاوه سیاستگذاران باید حوزه های خدماتی بیمه ای را که ماموریتشان حمایت مالی خانوارها از وقوع هزینه های کمرشکن است، به وسیله مکانیزم های پیش پرداخت افزایش دهند.
    کلیدواژگان: هزینه‬ های کمرشکن سلامت، مدل بیزین لاجیت، عدالت در سلامت، استان‬های محروم
  • پروین مولی زاده، نرگس خانجانی، محمدرضا رحیمی، علیرضا مولی زاده، آرمیتا رحیمی صفحات 436-444
    زمینه و هدف
    لژیونلا یک باکتری گرم منفی سخت رشد است که مسئول بیماری لژیونر بوده که یک فرم شدید از پنومونی است و میتواند کشنده باشد. این باکتری میتواند در سیستم های تهویه و خنک کننده هوا رشد کند و باعث اپیدمی شود. با توجه به مقاومت این باکتری به کلر وسایر ضدعفونیکننده ها این مطالعه با هدف شناسایی و کنترل آن در سیستمهای تهویه وخنک کننده انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه از نوع مقطعی است که نمونه ها از سیستم های تهویه و خنک کننده واحدهای دانشگاهی علوم پزشکی شهر کرمان برداشت شدند. در مجموع 310 نمونه از مخازن آبی کولرها، سیستم های خنک کننده و سیستم های تهویه مراکز بیمارستانی، درمانگاهی، دانشجویی، آموزشی، اداری و خوابگاهی جمع آوری شد. نمونه ها به آزمایشگاه انتقال داده شد بعد از تغلیظ و شستشو با بافر اسیدی نمونه ها به محیط کشت BCYE و محیط کشت BMPA وMWY تلقیح شد. نمونه ها در شرایط 5/2 درصد CO2 و رطوبت انکوبه شدند و در مدت دو هفته پلیتها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بصورت درصد و میانگین گزارش شد. مقایسه ها با آزمون مربع کای و تی تست انجام شد. داده ها با SPSS-20 آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 310 نمونه مورد بررسی 26/22 درصد آلوده به باکتری لژیونلا بودند که از این درصد، 9/12 درصد آن مربوط به سیستم هایی بود که از کولر آبی استفاده می کردند. آلودگی با باکتری لژیونلا در مراکز درمانی و در کولرهای آبی بطور معنی داری بالاتر بود. شایعترین نوع باکتری لژیونلا پنوموفیلا بود.
    نتیجه گیری
    آلودگی به این باکتری در بعضی از سیستم های خنک کننده در دانشگاه علوم پزشکی کرمان وجود دارد و لازم است تدابیری برای کنترل آن اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: لژیونلا، سیستم ‬های تهویه و خنک کننده، کرمان
  • بهرام کوهنورد، حکیمه ملاکی مقدم، اعظم ملکی فر، زهره فضلی صفحات 445-453
    زمینه و هدف
    رضایت شغلی به نوع نگرش فرد به شغل خویش اطلاق میگردد. از سوی دیگر تنش‏ ‏های روانی و فرسودگی شغلی می توانند بر احساس رضایت شغلی و بهره وری افراد تاثیر منفی داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین فرسودگی، بهره وری و رضایت شغلی کارکنان یک بیمارستان طراحی گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 100 نفر از کارکنان بیمارستان مورد مطالعه با نمونه گیری طبقه ای و در هر یک از طبقات به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه های بهره وری، فرسودگی شغلی ماسلاچ و رضایت شغلی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های توصیفی، رگرسیون، همبستگی و از نرم افزار آماری SPSS-20 استفاده شد.
    یافته ها
    نمره کل میانگین رضایت شغلی (55/7±7/52) بود که نشاندهنده سطح بالای رضایت شغلی در این جامعه است. نتایج آزمون همبستگی رضایت شغلی با متغیر بهره وری و فرسودگی شغلی نشان داد که رضایت شغلی با زیرمقیاس های توانایی، درک، اعتبار و نمره کل متغیر بهره وری ارتباط مستقیم و معنادار دارد (05/0p<). همچنین رضایت شغلی ارتباط معنیدار و مستقیمی با زیرمقیاس عملکرد فردی و ارتباط معنیدار و معکوسی با دو زیر مقیاس خستگی عاطفی و مسخ شخصیت از متغیر فرسودگی (شدت) نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن سطح رضایت شغلی کارکنان، پیشنهاد می شود تمرکز روی عوامل موثر بر افزایش بهره وری و کاهش فرسودگی شغلی کارکنان بیمارستان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، بهره وری، بیمارستان، کارکنان
  • علی خالق خواه، محمد مهدی بابایی، ناصر مظفری، یونس ششگلانی صفحات 454-463
    زمینه و هدف
    هوش یک دسته از توانایی ها و مهارت های غیرشناختی است که توانایی فرد را در مقابله با فشارهای محیطی به ویژه تنش ناشی از کار افزایش می دهد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین هوش عاطفی و هوش معنوی با مدیریت استعداد پرستاران اردبیل بود.
    روش کار
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل 320 نفر از پرستاران بیمارستان امام خمینی اردبیل در سال 1393 بود. از بین جامعه آماری 175 نفر از پرستاران بیمارستان به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش پرسشنامه هوش معنوی 24-SISRI، پرسشنامه هوش هیجانی شیرینگ و پرسشنامه مدیریت استعداد بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش همزمان و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و LISREL8.80 تحلیل شد.
    یافته ها
    بین مولفه های هوش عاطفی و هوش معنوی با مدیریت استعداد پرستاران رابطه مثبت وجود داشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که آگاهی، مدیریت خود، مهارتهای اجتماعی، خودانگیزی، آگاهی متعالی و توسعه حالت هوشیاری مدیریت استعداد پرستاران را پیش بینی می کنند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که آگاهی، آگاهی متعالی، خودانگیزی، مهارت های اجتماعی و توسعه حالت هوشیاری از طریق مدیریت خود بر مدیریت استعداد پرستاران اثر غیرمستقیم می گذارد ولی مدیریت خود بر مدیریت استعداد اثر مستقیم می گذارد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش بر کاربرد هوش عاطفی و هوش معنوی در مدیریت استعداد پرستاران تاکید دارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، هوش معنوی، مدیریت استعداد، پرستاران
  • معصومه فغفوری آذر، محمدرضا بیات، رسول جمالی فشی، مجید وصالی صفحات 464-474
    زمینه و هدف
    طبق آمارهای ملی و بین المللی، جمعیت سالمندان به ویژه در شهرهای بزرگ رو به افزایش است و شناسایی راه های حفظ و تقویت سلامت جسمی و روانی این قشر از جامعه از اهمیت به سزایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ترکیب بدنی، آمادگی قلبی تنفسی، تعادل و سلامت روانی زنان سالمند فعال و غیرفعال اجرا شد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر، علی- مقایسه ای و جامعه آماری آن شامل زنان سالمند بالای 60 سال شهر تهران است. بدین منظور 50 زن سالمند فعال (میانگین سن 11/3±63 سال، وزن 56/8±39/69 کیلوگرم، قد 84/4±157 سانتیمتر) و 50 زن سالمند غیر فعال (میانگین سن 87/2±18/62 سال، وزن 60/16±77/73 کیلوگرم، قد 40/4±09/158 سانتی متر) طی فراخوانی در سرای محله ها به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. ویژگی های ترکیب بدنی (دستگاه بادی کامپوزیشن)، استقامت قلبی تنفسی (فیتنس تست)، تعادل (دستگاه سنجش تعادل پویا) و سلامت روانی (پرسشنامه سلامت عمومی) دو گروه اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که به جز ویژگی ترکیب بدنی (13/0p=)، امتیاز ویژگی های تعادل (001/0p=)، استقامت قلبی تنفسی (01/0p=) و سلامت روانی (001/0p=) زنان سالمند فعال به طور معناداری بهتر از زنان سالمند غیرفعال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع کم تحرکی و بروز بیماری های گوناگون در سالمندان، لزوم برنامه ریزی مناسب برای ایجاد امکانات ورزشی و راه کارهای تشویقی جهت توجه بیشتر سالمندان به فعالیت های بدنی و ارتقاء کیفیت زندگی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ترکیب بدنی، استقامت قلبی تنقسی، تعادل، سلامت روانی، زنان سالمند
|
  • A. Mohammadi, H. Shokripour Dizaj, Gh Fathi, D. Masoomi, E. Pishgar Pages 370-384
    Background and Objectives
    Participation of citizens in source separation of municipal solid waste is essential due to increase in quantitiy of the produced urban waste. The aim of this study was to identify and analyze the indicators of source separation of waste in four municipal regions of Ardabil city.
    Methods
    This descriptive and analytical study was conducted using survey method. According to the number of households in Ardabil city (about 152,700 households) Cochran method was used to select 386 samples for questioning. 36 experts were also interviewed. Cronbach's reliability of 0.79 confirmed high reliability of measuring tool. SPSS and GIS softwares and descriptive and inferential statistical tests including Measures of Central Tendency, Shapiro Wilk, Smirnov, Pearson correlation, F test, ANOVA, regression and path analysis were apllied for data analysis.
    Results
    The results of analysis showed significant relationships between participation of citizens in municipal solid waste source separation and enabling and capacity building, cultural, environmental health, infrastructure, spatial accessibility, and social factors. However, there was no significant relationship between economic factors and the level of citizen’s participation.
    Conclusion
    Urban waste source separation is a social, cultural and participatory issue that requires provision of facilities, infrastructure, capacity building, culture and empowerment of citizens at the scale of the city and four districts of the municipality. It also requires continuous and sustainable time, financial, equipment and human resources planning and managing.
    Keywords: Source Separation of Waste, Citizen Participation, Municipality Regions, GIS, City of Ardabil
  • F. Zohrehvand, A. Takdastan Pages 385-393
    Background and Objectives
    Heavy metals are very important from environmental aspects due to their toxicity and accumulative properties. The aim of this study was to evaluate concentrations of lead, cadmium, copper and zinc in vegetables of agricultural lands in Ahvaz, capital of Khuzestan province in southwest of Iran.
    Methods
    This descriptive study was done on Ocimumbasilicum, Raphanussativuslongipinatu and Portulacaoleracea samples from 6 farms located in the north and south of Ahvaz city during spring, summer and autumn in 2013. In general, 60 vegetable samples were investigated. Samples were digested by using acidic digestion. Then concentrations of the elements were determined using furnace atomic absorption spectrophotometry according to standard methods. Data were analyzed by SPSS at α=0.05. The results were compared with WHO and FAO guidelines.
    Results
    Mean concentrations of lead, cadmium, copper and zinc in vegetables were 10.39, 2.51, 7.20 and 31.84 mg/kg, respectively. Comparing the results with permissible levels given by FAO and WHO indicate that lead and cadmium levels in vegetables are above the recommended levels. However, average concentrations of copper and zinc in vegetables were lower than WHO/FAO recommended levels.
    Conclusion
    According to the results, vegetables cultivated in this area are polluted to heavy metals of Lead and Cadmium. Due to accumulative effects of heavy metals and their harmful effects on human societies and endangering food safety, more precautions are required to reduce such effects.
    Keywords: Heavy Metals, Vegetables, Karun River, Ahvaz
  • S. Karami Daranjani, A. Yazdan Panah, E. Kharazmi Pages 394-407
    Background and Objectives
    Low physical activity during the past decades has increased incidence of diabetes and hypertension in human societies. The aim of this study was determination of the impact of education based on Trans-Theoretical Model on promotion of physical activity among children of patients with hypertension and diabetes.
    Methods
    According to the type of the study, objectives and research hypotheses 179 children's of patients with hypertension and diabetes (under coverage of rural health centers in Firuzabad) were selected for this interventional clinical trial research using multistage sampling method. After educational need analysis, case group was trained within three two-hour sessions using different practices. To achieve objectives and assess the intervention effects, a questionnaire, that its validity and reliability were already verified, was completed before and after 6 months of training courses. Data were analyzed by descriptive statistics, t-test, Chi-square, correlation and Mam-whitney tests using SPSS18 software.
    Results
    Mean age of the individuals was 41.43±17.57 in control group and 41.65±15.85 in case group. Marital status was significantly different in two groups. On decisional-balance and before the intervention, no significant differences were observed in physical activity between case and control groups who were in the process of precontemplation and contemplation. However, in contemplation, action and maintenance stages there were significant differences between two groups after the intervention. After the intervention, there were significant differences in average scores of cognitive-behavioral process and self-efficacy between two groups in contemplation, action and maintenance stages; the average scores in cases being higher than the controls (p
    Conclusion
    The intervention program based on Trans Theoritical Model caused progress and promotion in physical activity of patients’ children. It is recommended to implement practical program at the community level for all of the children.
    Keywords: Physical Activity, Hypertension, Diabetes, Trans-Theoritical Model, the Children of Patients
  • R. Soudi, S. Sadeghiye Ahari, E. Moradi Asl, Z. Soudi Pages 408-415
    Background and Objectives
    Storing various medicines at home and their arbitrary consumption without doctor prescription are highly important problems in the world and Iran. Having different medicines especially antibiotics at home may cause poisoning, drug resistance, and other irreversible effects. This study was performed to evaluate the medicines stored at homes in households of Meshkin shahr.
    Methods
    The sampls in this descriptive cross-sectional study was selected based on clustering method. The city was divided into five regions (marginalization, non-marginalization and original slum) and a total number of 500 households were selected for quota within these centers. The amounts of surplus medicines were evaluated based on pharmaceutical form, therapeutic and monetary values.
    Results
    According to the study, 90 percent of families store medicines at home. The average number of drugs per household was 5.32 with the value of 45390 Rials. The most frequent forms of unused medicines were respectively tablets, injections, capsules and syrups. In terms of therapeutic categories, the most frequent medicines kept at homes were antibiotics followed by analgesics, digestive and nerv drugs.
    Conclusion
    The results of this study showed that storage of antibiotics is very high at homes which may increase drug resistance. Lack of awareness on use and storage of medicines causes very high costs in communities.
    Keywords: Pharmaceutical Form, Drug Storage, Meshkin Shahr, Ardabil
  • M. Fazlzadeh, R. Serajamani, R. Rostamy, M. Rezaei, R. Shahriari, H. Sadeghi Pages 416-424
    Background and Objectives
    This study aimed to evaluate use of humic organic and chemical fertilizers to compare their effects on nitrate concentrations in potatoes from three main cultivated areas of Ardabil suburbs.
    Methods
    Potatoes were cultured in one hectare land in each suburban villages; Great Arallow, Small Arallow, Pyraqum and Jabedar. 0.5 hectare of the each land was fed by conventional chemical fertilizer and the remaining with natural humic fertilizer. Potatoes were randomly harvested and transferred to the laboratory from each part. Sample preparation and nitrate quantification were done based on Jones method using a spectrophotometer at 410 nm wavelength, respectively.
    Results
    Comparison of total average nitrate in potato tubers showed that nitrate levels in the fields feding by humic fertilizer (i.e. 88.5 mg/kg) was lower than the levels quantified in potatoes fed by chemical fertilizers (with total average nitrate of 112.6 mg/kg); 38 mg/kg decline in nitrate levels.
    Conclusion
    Comparing to chemical (conventional) fertilizers, application of organic fertilizer is effective to reduce nitrate levels of potato tubers. Therefore, using this fertilizer in agriculture industries can be considered in long-term programs of fisheries organizations to reduce adverse effects.
    Keywords: Side-Effects, Humic Fertilizer, Chemical Fertilizers, Nitrate, Potatoes
  • S. Nouraei Motlagh, A. Rezapour, F. Lotfi, D. Adham, A. Sarabi Asiabar Pages 425-435
    Background and Objectives
    Spending great part of financial resources for health care may lead to financial problems for households and threat the life standards. Therefore, protection of families from catastrophic expenditures is a desirable objective for health systems. The aims of this study were to investigate affecting factors on probability of households facing to catastrophic expenditures, estimate FFCI and Gini indices in deprived states of Iran.
    Methods
    Bayesian econometrics model was applied to estimate probability of households facing to the catastrophic expenditures in 2012. Data were extracted from Households Income and Expenditure Survey in Statistical Center of Iran. The sample included 22057 households from deprived provinces.
    Results
    In 2012, about 6.25% of people in deprived states faced catastrophic expenditures. FFCI and Gini indices were estimated 0.82 and 0.45, respectively. The most important factores for catastrophic expenditues were dentistry and hospital services. Increased number of family members with >65 year old, low literacy and unemployed parent, female guardian and without insurance coverage increase probability of catastrophic expenditures.
    Conclusion
    Based on the result, protection of health financing system against catastrophic expenditures is not sufficient; therefore, reform of the financing system is necessary. In addition, policy makers should increase fields of insurance services to protect households from facing to catastrophic expenditures by prepayment mechanisms.
    Keywords: Catastrophic Health Expenditures, Bayesian Logit Model, Health Equity, Deprived Provinces
  • P. Molazade, N. Khanjani, M.R. Rahimi, A.R. Molazadeh, A. Rahimi Pages 436-444
    Background and Objectives
    Legionella is a hard to grow gram negative bacterum responsible for Legionnaire's disease which is a severe form of pneumonia and can be fatal. These bacteria can grow on air conditions and cooling systems and may causes epidemics. Due to resistance to chlorine and other disinfectants this study aimed to identify and control these bacteria in air conditions and cooling systems.
    Methods
    For this cross-sectional study, samples were collected from air conditions and cooling systems of Kerman University of Medical Sciences. A total number of 310 samples were taken from water tanks of coolers, cooling and air condition systems of hospitals, clinics,education and student ceters, offices, and dormitores. Samples were transferred to the laboratory and concentrated prior to washing with acidic buffer. They were inoculated on to BCYE, BMPA and MWY media. Samples were incubated in 2.5% of CO2 and water and plates were examined within two weeks. Results were reported as percent and average. Comparisons were done with chi-square test, ANOVA and t-test. Data were analyzed using SPSS version 20.
    Results
    Of the 310 samples, %22.26 was infected with Legionella bacteria, of which %12.9 was related to water cooling systems. Infection with Legionella bacteria was significantly high in health centers and water coolers. The most prevalent bacteria was Legionella pneumophila.
    Conclusion
    There are infection with this bacterium in some of the cooling systems in Kerman University of Medical Sciences and it is nessessary to consider control strategies.
    Keywords: Legionella, Cooling, Ventilation Systems, Kerman
  • B. Kouhnavard, H. Malakimogadam, A. Malekifar, Z. Fazli Pages 445-453
    Background and Objectives
    Job satisfaction is an individuals attitude to his/her job. On the other hand psychological distress and burnout can negativly affect job satisfaction and productivity. This study was designed to determine association between burnout, productivity and job satisfaction among personels of a hospital.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 100 employees of hospitals were selected using stratified randome sampling method. Data collection tools included productivity questionnaire, Maslach burnout and job satisfaction questionnairs. Data analysis was done by descriptive methods, regression, and correlation using SPSS20 statistical software.
    Results
    The mean score of job satisfaction was 55.7±7.52, which reflects high level of job satisfaction in this society. Correlation test results of Job satisfaction and productivity showed significant correlation between job satisfaction and subscales of ability, understanding, credibility and total score of efficiency (p
    Conclusion
    Considering the high level of job satisfaction, we recommend to focus on the factors that increase productivity and reduce burnout in hospital staffs
    Keywords: Job Satisfaction, Job Burnout, Productivity, Hospital, Staffs
  • A. Khaleghkhah, M.M. Babaei, N. Mozafari, Y. Sheshgelani Pages 454-463
    Background and Objectives
    Intelligence covers a range of abilities and non- cognitive skills that increase individual's success in fighting against environmental stress especially job stress. The purpose of this study was to investigate relationship between emotional intelligence, spiritual intelligence and talent management in Ardebil nurses.
    Methods
    This research is a descriptive and correlational study. The study population consisted of nurses in Imam Khomeini hospital of Ardebil in 2014. Of the population, 175 nurses were selected using random sampling method. Data collection tools were Spiritual Intelligence 24-SISRI, Shiring emotional intelligence and talent management questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation, multiple regression and path analysis using SPSS-21and LISREL8.80.
    Results
    There were positive relationships between nurses’ talent management and emotional intelligence and spiritual intelligence factors. Regression analysis showed that awareness, self-management, social skills, self motivation, transcendental awareness and development of state of transcendental consciousness predict nurses’ talent management. The results of path analysis showed that awareness, transcendental awareness, self motivation, social skills and developing conscious state by managing themselve indirectly affect nurses’ talent management but self-management has direct impact on talent management.
    Conclusion
    The findings of this study emphesize on the use of emotional intelligence and spiritual intelligence in nurses’ talent management.
    Keywords: Emotional Intelligence, Spiritual Intelligence, Talent Management, Nurses
  • M. Faghfouri Azar, M.R. Bayat, R. Jamali Fashi, M. Vesali Pages 464-474
    Background and Objectives
    According to national and international figures the population of old people is increasing special in big cities. So, it is important to recognize the best ways for keeping and strengthening physical and mental health of these people. This study aimed to compare body composition, cardiac respiratory endurance, mental health, and balance of active and inactive aged women.
    Methods
    Statistical population of this causal-comparative research consists of elderly women aged over 60 years in Tehran city. 50 active women (mean age 63±3.11 yrs., weight 69.39±8.56 kg, and height 157±4.84 cm) and 50 inactive women (mean age 62.18±2.87 yrs., weight 73.77±16.60 kg, height 158.09±4.40cm) voluntarily participated in this study through releasing participation statement in neighbourhood's hall. Body composition (body composition apparatus), cardiorespiratory endurance (fitness test), balance (dynamic balance measurement apparatus) and mental health (GHQ questionnaire) were measured for both groups. Descriptive statistics and T test were used for data analysis.
    Results
    Analyzing study findings showed that score of balance (p=0.001), cardio respiratory endurance (p=0.01) and mental health (p=0.001) of active elderly women were significantly bether than the inactive aged women.
    Conclusion
    Regarding the prevalent low physical activity and presence of various diseases in old people, it is necessity to have plans for building sport facilities and encouraging old people to focus on their participation in physical activities in order to improve their quality of life.
    Keywords: Body Composition, Cardio-Respiratory Endurance, Balance, Mental Health, Elderly Women